//
esteu llegint
Multimèdia, Opinió

no retalleu la cultura

Sota aquest lema, diverses organitzacions professionals de l’àmbit artístic i cultural han convocat una manifestació a Barcelona el proper dilluns 21, a la plaça dels Àngels -ara en diuen plaça del Macba- demanant que s’exceptuï la cultura de les retallades generals programades per tal de reduir el dèficit públic. Malgrat alguns dubtes com els del flamant Cercle de Cultura, que comparteix els motius però no la convocatòria, aquesta vegada sembla que tot el sector cultural s’ha posat d’acord i, només això, ja es pot considerar tot un èxit.

Al nostre país la cultura sempre ha estat a la cua de les inversions públiques tot i que resulta l’argument polític més invocat per defensar la nostra identitat, l’element cohesionador de la comunitat i l’orgull nacional proclamat, fins i tot, en anuncis xovinistes de cervesa.

Una aportació a Cultura que no arriba a l ‘1% dels pressupostos de la Generalitat, que en té la competència exclusiva, no resisteix cap mena de comparativa amb els pressuposts dels nostres veïns europeus.

A més de ser una autèntica vergonya, retallar un 20% de la despesa sobre aquest 1%, no representa cap estalvi substancial i, en canvi, posarà en perill moltes iniciatives i empreses, ben posicionades per un futur en el qual el coneixement i la creativitat en seran, segons tots els analistes, la matèria primera.

De manera immediata a la convocatòria han sortit les veus crítiques, la cultura està sempre sota sospita, que acusen els convocants i de retruc a tot el sector cultural de viure de la subvenció, oblidant que avui, a Europa, totes les activitats de tots els sectors, són en menor o major grau subvencionades i protegides pels diners públics: de l’agricultura al comerç, de les companyies aèries al sector bancari, i com podeu suposar un 1% del pressupost, més que per subvencions dóna per fer caritat.

El dia 21, molts dels que treballem en el sector cultural hi serem amb l’esperança de trobar-hi, no només l’artista, l’escriptor o el músic, si no el lector, l’espectador i el ciutadà que se sent orgullós de tot allò que surt i que no surt a l’anunci de cervesa.

Pep Fargas

Vídeo produït l’any 2008 a França davant l’anunci de retallades en cultura

Debats

One thought on “no retalleu la cultura

  1. Imatge de la concentració a la plaça dels Àngels de Barcelona. Més de 500 persones han seguit la lectura col·lectiva d’un poema de Joan Brossa i el Manifest “no retalleu la cultura”
    foto Pep Fargas

    Posted by Pep | 21/03/2011, 11:59 PM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: