//
esteu llegint
Olot, Opinió

La classe política

Tants segles sota el poder de la Inquisició deuen haver propiciat un gen històric que perviu en nosaltres a la recerca del culpable, sí, sí, així: el culpable, com un genèric.

Molt sovint, davant d’un fracàs o d’una situació adversa, dediquem molt més esforç en determinar qui ha estat el culpable que en saber-ne les raons. Fa un dies, en no recordo quin context, algú m’explicava que en les cultures anglosaxones el fracàs es valora com un element per a l’aprenentatge, i s’explica que els metges xinesos han de fer públic quants dels seus pacients són morts, perquè se suposa que com més defuncions hagin afrontat, més ofici hauran adquirit.

No sé si és cert o és un cuento xino que dèiem abans però, sigui com sigui, a casa nostra sempre ens cal el cap de turc, que ara que ho escric veig que ha de ser una frase d’aquelles políticament incorrectes, especialment pels turcs decapitats.

En fi, aquí la culpa, que diuen que és negra i ningú la vol, sol ser de Madrid, dels immigrants, dels funcionaris, del mestres, dels sindicats, dels bancs i, sobretot i especialment, dels polítics.

Els polítics s’han convertit en la bèstia negra a la qual podem carregar tots els neulers, i la veritat és que alguns d’ells s’hi han dedicat amb autèntic ofici: casos de corrupció urbanística i econòmica, nepotisme, tràfic d’influències, regals de vestits, corretges i corbates, trames obscures, compra de jutges, i ara fa poc, els parlamentaris europeus, enmig d’un escenari de retallades generals, rebutgen viatjar en classe turista provocant la indignació de tothom contra allò que en diem la classe política, la culpable principal de tots els nostres mals, segons les enquestes, la principal causa de preocupació dels ciutadans després de l’atur i la situació econòmica, que és exactament el mateix.

I què voleu que us digui? Ara que estem a quatre dies de les eleccions municipals, jo tinc alguns amics i coneguts que van a les llistes per entrar en els seus ajuntaments i, amb tota franquesa, no només em semblen persones normals, honorables i fora de tota sospita, si no que, a més, els reconec el mèrit del compromís per les coses del comú, és a dir, són homes i dones que tenen el valor suficient per sortir de les quatre parets de casa, i preocupar-se per fer més agradable, més just, o si més no, més a la seva mida, el seu entorn, el seu poble, o la seva ciutat.

I això no va amb una o altra opció política, tots, elles i ells han estat capaços de significar-se, d’identificar-se amb uns colors o amb uns partits polítics, amb els quals potser només comparteixen l’amistat amb el cap de llista. Però a partir d’ara, des del moment que han posat el seu nom a la llista, tant si aconsegueixen entrar a l’ajuntament com si no, formaran part de la classe política, aquest magnífic ase dels cops que ens permet el renec i l’exabrupte, i a canvi, ens deslliura d’exercir la crítica intel·ligent contra els partits, de participar en el control de les administracions per evitar les corrupteles, d’imaginar i construir una ciutat millor, i de somiar que, amb el nostre compromís cívic personal, podrem canviar el nostre entorn i el dels nostres fills.

Pep Fargas

Debats

2 thoughts on “La classe política

  1. D’acord amb tu.

    Posted by arlette | 11/04/2011, 5:26 PM
  2. És veritat que tota desqualificació genèrica sol ser, no només injusta, sinó errònia. Però malauradament, la política avui s’ha convertit sobretot en una disputa pel poder. Em sembla que és la política que s’ha tornat inquisitorial. Excloent els períodes electorals, a la ciutadania, ni aigua, i als dissidents, garrotada al canto.

    Posted by Xavier Ruscalleda | 23/04/2011, 6:24 PM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: