//
esteu llegint
Opinió

Rodes de molí

No hi ha dubte que la majoria d’habitants del món occidental és més o menys conscient que el nostre estil de vida està fent malbé el planeta. Això no vol dir, però, que estem disposats a canviar aquest estil, si més no en la part essencial. Gairebé tots, en canvi, sí que fem petites concessions al medi ambient, gestos que fan disminuir el potencial sentiment de culpa per no ser capaços de, almenys, deixar el planeta als nostres fills i néts en igual estat de salut que tenia quan els nostres avis i pares ens el van deixar a nosaltres: separem la fracció orgànica, el paper, el vidre, el plàstic…i portem els trastos vells ( i no tan vells) a la deixalleria. Esperar que els termòstats de la calefacció i l’aire condicionat se situïn en nivells raonables, més enllà de col.locar una etiqueta verda a algunes empreses i entitats públiques, ja és demanar massa, pel que l’experiència diària ens demostra. Deu ser que reduir les quatre estacions a dues, descartant estiu i hivern, forma part de la part essencial del nostre estil de vida a la que no volem renunciar.

Però bé, tornant al que volia exposar: el mercat és ben conscient d’aquest nostre sentiment de culpa i n’ha tret una línia de negoci rendible inundant-nos de productes real o pretesament ecològics. No tinc prou coneixements tècnics per judicar l’estalvi d’energia real dels electrodomèstics coneguts com a triple A, pocs usuaris els deuen tenir, però tots paguem la diferència de preu que ens demanen per la seva eficiència energètica. Sabem si el procés de fabricació de les bombetes de baix consum contamina més o menys que el de les bombetes de tota la vida? No, però molts les comprem creient que estem fent un servei al planeta ( i, de pas, a les nostres factures de consum elèctric). Hi ha molts exemples més, però em voldria centrar en un que m’irrita, potser perquè en aquest sí que em veig capaç de judicar el pes de l’ús de l’ecologia amb finalitats comercials: les bosses dels supermercats.

Ja fa mesos que la majoria de cadenes de distribució han deixar de donar bosses per a la compra en un “lloable” intent d’ajudar al medi ambient (si més no, ho venen així). Aquesta acció, insisteixen, es centra en fomentar la reutilització, reduir el consum de bosses de plàstic d’un sol ús i potenciar el reciclatge. Uns objectius que, sens dubte, tots hauríem de compartir. Tornar al cabàs de la compra de tota la vida.  I sinó, ells t’ofereixen amablement (a un mòdic preu) bosses biodegradables. A on hi ha problema, us preguntareu? Només cal voltar pel supermercat, per adonar-se’n. Passem per la secció de fruita i verdura, tota ben col.locada en safates de porexpan i embolcallada amb film alimentari. Podem comprar-les a granel, em direu. D’acord. Fem-ho i haurem de posar-les en bosses de plàstic, normal, no biodegradable, perquè no ens les cobren, perquè les pesin. I encara que només compreu un parell de peces de cada, les haureu de posar en bosses separades perquè puguin posar les etiquetes amb el preu. Si ens acostem a la peixateria o a la secció de la carn, el resultat és el mateix. Quan passegem pels passadissos trobarem paquets de galetes envasades en porcions individuals, pa de motlle dins d’una doble bossa, productes de perfumeria presentats en estoigs de plàstic, ampolles d’aigua en packs de plàstic que les aguanten de sis en sis… i per acabar, bosses d’escombraries (ecològiques, això sí), perquè ja no reutilitzem les bosses de plàstic per a aquesta finalitat.

Intentar reutilitzar, reduir i reciclar és lloable. Però si només posem l’èmfasi en un producte concret de tota la cadena, incrementant cada dia més l’ús del plàstic en la resta, on queden les tres R? Per què no s’utilitzen sempre bosses fabricades a partir de fècula de patata, que són 100% biodegradables, o bosses de paper, i no únicament en el moment en què les hem de pagar? No seria més ecològic reduir la quantitat d’envasos que s’utilitzen per a qualsevol producte? Envasar la llet, o els sucs, en ampolles de vidre que sí es podrien reutilitzar? Segons una d’aquestes grans superfícies va publicitar quan va començar a implantar el cobrament de les bosses a caixa, amb l’ús de les bosses reutilitzables cada persona pot estalviar al llarg de la seva vida més de 18.000 bosses d’un sol ús. Què s’estalviaria el planeta si és reduís, també, la quantitat d’envasos? I no hauríem de pagar res, al contrari, perquè els envasos tenen un cost que els fabricants ens repercuteixen en el preu final del producte. Ens estan fent combregar amb rodes de molí, ep! ecològiques, poca broma!

Maribel Torres

Una web interessant per recollir informació sobre els diferents tipus de residus, la seva recollida i el seu destí és www.deixalleries.com

Debats

One thought on “Rodes de molí

  1. Hi estic d’acord, crec que seria una bona iniciativa promoure una línia de supermercats en el que es tinguessin en compte aquests paràmetres de sostenibilitat, i també, on es primessin els productes propers, de productors de la comarca. M’irrita especialment un super d’Olot que identifica els productes “catalans” amb una bandereta, com si es tractés dels aliments dels indígenes de la reserva.

    Posted by Pep Fargas | 14/04/2011, 9:34 PM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: