//
esteu llegint
Olot, Opinió

Fira del Dibuix: una fira segrestada

Cada any es ressuscita el mateix debat sobre l’oportunitat de desplaçar la Fira del dibuix al cap de setmana més proper a la diada de Sant Lluc. Tot i que la majoria d’artistes participants es decantaria pel canvi, la Junta del Patronat, presidida per Marian Vayreda s’entossudeix a deixar-ho com està.

Però aquest no és el problema de fons. Podríem objectar el grau de representativitat del Patronat, l’interès particular d’algun dels seus membres,  fins i tot la tasca de divulgació que diuen fer, etc, etc. El problema de fons és l’absoluta manca de caràcter. La Fira del dibuix té molt poc interès, per no dir gens.

Justament, allò que els promotors presenten com a marca d’identitat, la fidelitat al seu nom, sembla més una broma que altra cosa. I segurament, considerant el panorama de la creació artística contemporània, aquesta pretesa fidelitat al dibuix no hauria de ser el “fet diferencial”. Crec que l’interès de la fira, respectant la filosofia de les primeres edicions, haurien de ser “els treballs preparatoris”, les peces de rebuig que han servit per provar, per construir l’obra, deixant de banda la tècnica i els materials. Que l’esbós sigui en llapis o a cop de pinzell no canvia res, com també hi haurien d’entrar les proves de fotografia, de collage o de vídeoart.

Si considerem la situació actual del mercat de l’art, si acceptem que la imatge de l’artista sacralitzat està qüestionada, allò que menys importa d’una fira és si es ven o no. Una fira és una oportunitat per descobrir talents, per conèixer l’obra dels altres, per compartir inquietuds, per remenar nous materials o simplement per trobar-se.

Si la gent del Patronat no sap donar un nou impuls a la Fira del Dibuix, potser ha arribat el moment de muntar-ne una de paral·lela. I sense haver de gastar pràcticament ni un duro. El cobrament de 70 euros per parada és un abús. Qui paga una taxa ha de tenir dret a saber què se’n fan dels seus diners. Si hi ha una mitjana de 180 participants, cada any recapten 12.600 euros. Per a què serveixen? Per l’envelat de davant dels Escolapis? (aquest any, per cert, se l’haurien pogut estalviar perquè hi havia les voltes de l’Òptica ben buides). Pel cartell anunciador? A la Fira no li cal cartell. Tothom sap quan i on es fa. Per pagar l’acordionista? Quines altres despeses hi ha?  I fins fa ben poc hi havia el suport de Caixa de Girona. Ignoro si arran de la fusió amb La Caixa, continuen col·laborant.

Cal fer un cop de cap. O es mou el Patronat o es mouen els artistes, perquè si continuem així, potser no té els dies comptats, però en tot cas, el prestigi per terra.

Xavier Ruscalleda

Debats

One thought on “Fira del Dibuix: una fira segrestada

  1. Nomes un parell d’apunts.
    Com que també he polsat l’ambient dels artistes expositors, referent a que la Fira s’hauria de fer en cap de setmana, aquesta opinió cada vegada mes estesa, va dirigida clarament a que l’obra de cada un d’ells sigui mes coneguda per part de gent de fora d’Olot i que, en definitiva, tinguin mes venda de peces.
    Les demes activitats o mostres que proposes, de moment no estan en les seves prioritats, malgrat, penso, acceptarien activitats complementaries per donar mes volada a la diada. Però tot això passa per que siguin els propis artistes que es constitueixin com a grup opositor a l’actual Patronat, a fi de discutir noves propostes i maneres de fer. I pot ser aleshores trobarien persones o entitats que els donarien suport tant en les idees com en el treball.
    Joan Pelaez Servià

    Posted by Joan Pelàez Servià | 02/11/2011, 4:41 PM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: