//
esteu llegint
Opinió, Política

Paraula de déu – II

En la meva anterior meditació em lamentava de la transformació que ha sofert “la paraula” en haver esdevingut instrument causal de la mentida en que ens rebolquem sense remordiments ni pudors. Finalitzava escrivint: Algú menteix.

Algú amb majúscula difereix absolutament d’algú en minúscula, malgrat l’intent acadèmic de presentar aquest mot com a pronom indefinit. Son potser consubstancials?

El Pare, el Fill i l’Esperit Sant dels catòlics sí son consubstancials, per que son la mateixa substància (això diuen).

Però Algú és oposat i contrari a algú. Algú en majúscula no es indefinit ni es abstracte. És llastimosament humà encara que ell es cregui diví, és pols i es creu diamant, es mortal i creu en la resurrecció de la carn, es vesteix de blanc, va sota pal-li, ordena guerres en nom del déu que més li agrada, la pau mai convé als seus bruts interessos, atresora banalitats, poder i vici…; també s’amaga darrere sigles, combinacions i noms maquiavèl·liques i de dolorós i fastigós record: CIA, Bush, FMI, ONU (drets humans?) Ratzinger, Vaticà, Franco, (son molts i més)…… Aquest es l’Algú que humilia, que provoca dolor i misèria, que fa lleis i religions, que destrueix l’univers…És el que menteix.

Tu i jo i uns quants milions més som algú en minúscula. Som els súbdits, els pobres, els petits, els minúsculs. Som alguns que per més desgràcia som la raó de ser d’Algú.

Pertànyer a la majúscula o a la minúscula es una privilegiada i simple elecció sense riscos. Ara bé, si esculls associar-te amb alguns seràs un Mentider i si et mantens com algú seràs un enganyat.

Es clar que com diu la dita popular: a la fi, tots al pot.

Xavier Suescun

Olot 7-2-2012

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: